Enduro från tonåren till pensionen

Det finns en hel drös motorsporttävlingar att välja bland för den som vill köra lopp med hojen. En av våra allra mest populära motorsporttävlingar heter Enduro och av den här varianten finns det otaliga lopp och tävlingar runt om i landet. Enduro för allt tyget håller är en fartfylld sportNamnet Enduro kommer från italienskan och spanskan och betyder samma sak som engelskans ”endurance”, alltså uthållighet. En logisk slutledning av är att banorna som används för motorsporttävlingar i Enduro ofta erbjuder mycket svår terräng. Att hålla igenom ett helt lopp är alltså för deltagaren en fråga om uthållighet och därav namnet.

Det fantastiska med Enduro är att det kan börja åkas redan som barn. Från 12 års ålder finns det Gulhjälmstävlingar, där knatten får köra en motorcykel på 85cc i s.k. typ 2-tävlingar. Som 13-åring är det tillåtet att hoppa över på 125cc eller t.o.m. 250cc, och från 15 års ålder räknas tonåringen redan som junior och kan delta i motorsporttävlingar i Enduro för vuxna. 8 år senare, som 23-åring, klassas deltagaren redan som senior, och vid 40 års ålder är det dags att stiga över till veteranerna.

Endurotävlingar över hela landet

Eftersom det är så populärt så finns det verkligen tävlingar i Enduro över hela landet. Den som tävlar här behöver inte leta länge efter ytterligare möjligheter. Den mest kända svenska tävlingen i Enduro heter Novemberkåsan och körs i november varje år. Novemberkåsan arrangeras av Svenska Motorklubben och orten för tävlingen växlar år för år, och det har den gjort sedan år 1915 när loppet kördes för första gången. Detta lopp klassas som Enduro typ 1 och det är känt för tuff terräng som kan innefatta bäckar och myrar förutom de sedvanliga svårframkomliga skogsstigarna och geggiga åkervägarna. Novemberkåsans lopp körs ett varv på dagen och två på natten, vilket innebär totalt ca. 30 mil. En Enduromotorcykel ligger på mellan 125 och 650cc och har ett belysningssystem och mjukare fjädring än en motocrossmotorcykel.

Såna här typer av tävlingar behöver sponsorer, vilket blekingeslojd.se är kända för att vara.