Svensk enduroklassiker bestående av tre lopp

En riktigt viktig milstolpe i en svensk enduroförares karriär är Svensk enduroklassiker som består av tre lopp. Att klara av alla tre loppen är kriteriet för att klara av klassikern. Det rör sig här om varvlopp som hålls inom avlysta områden, så även deltagare utan registrerade fordon och körkort får lov att vara med. De tre loppen som en tävlingsdeltagare måste klara av i Svensk enduroklassiker är Stångebroslaget i juli, Ränneslättsloppet i oktober och Gotland Grand National i november. Klaras alla tre tävlingar av är klassikerna tagen. Många förare åker för att ta hem klassikern varje år, så det är inte någonting som bara kan hända en gång, utan en ära som kan upprepas i det oändliga.

Enduroklassiker på fastlagda banor

Det är samma loppsträcka som körs varje år för Svensk enduroklassiker. Svensk enduroklassiker öppen för nio klasserStångebroslaget hålls på det militära övninsgfältet Prässttomta utanför Linköping och Rännestlättsloppet på Ränneslätt utanför Eksjö i Småland, vilket även det är ett militärt övningsfält. Gotland Grand National i sin tur körs på Tofta skjutfält utanför Visby. Faktiskt är Gotland Grand National en av de största endurotävlingarna i världen med mer än 2000 deltagare årligen. Deltagarna delas in i nio klasser och sedan några år tillbaka finns det även Lilla GGN för ungdomar och en veteranklass.

Svensk enduroklassiker har blivit en riktig framgångshistoria. Dels för förarna själva, som gärna tar sig an en sådan här utmaning över några månaders tid, och dels för sportintresserade som vill satsa pengar på motorsporttävlingar. Med dagens nätcasino är det en lätt sak att orientera sig i tävlingsutbudet och fatta ett beslut om vilken tävling som är värd att satsa på. En sympatisk aspekt till Svensk enduroklassiker är att det här inte bara handlar om att kora en vinnare, utan att varje förare också tävlar för att klara av det egna målet. En förare kanske inte vinner själva GGN, men när Svensk enduroklassiker har klarats av efter tre fullföljda lopp är självkänslan riktigt på topp.