Folkrace – en motorsport för alla!
Bokstavligen är detta en motorsport för alla – oavsett tidigare erfarenhet har folkrace något att erbjuda för samtliga motorintresserade. Loppen genomförs inom inhägnat område och består av uppbyggda racing banor, oftast av grus och makadam. I Sverige finns det ca. 130 folkrace-banor och det genomförs inte mindre än 450 tävlingar i detta avlånga land årligen. Motorsporten folkrace har vi finländarna att tacka för – motorsporten kommer från vårt grannland Finland. Finländarna är ju för övrigt rätt kända för att göra olika aktiviteter till en folkliga sportgrenar, exempelvis VM i mobilkastning, VM i luftgitarr eller varför inte VM i “kärringkånk”, vilket innebär att du skall bära en kvinna över en hinderbanan! Förra årets vinnare var Vytautas Kirkliauskas och han vann även året tidigare. Ingen av dessa ovanstående folkliga sporter verkar ha migrerat till Sverige, dock kom folkrace redan under 1980-talet har för evigt vunnit en plats i alla motorintresserade svenskars hjärtan.
Vad behövs?
Samtliga av bilarna i ett folkrace måste vara godkända och besiktigade specifikt för ändamålet. Det görs av en teknisk funktionär på plats innan loppet skall startas ock köras. Lägg därtill att bilen som används måste vara av en äldre seriemodell, åskådarna på ett folkrace kommer varken se några förare privatleasa några nyare bilar, det är bokstavligen endast skrotbilar som kör så det ryker! Dock kan man ofta hyra en folkracebil på plats och på det sättet delta även fast du inte äger en egen folkracebil. Kom ihåg att vissa modeller av bilar alltid är förbjudna att använda
för att köra folkrace, exempelvis pick-ups och minibussar. Specifika och allmänna regler angående folkrace och vilka regler som gäller, finns att finna på Svensk Bilsports hemsida. Vad det gäller skyddsutrustningen på förare måste samtliga bära hjälm, skyddsluva, nackkrage, speciella skor, flamsäker overall och handskar.
Bygga, köpa eller hyra?
Är du inget vidare på att meka med bilar? Du kan vara lugn, ingen behöver bygga sin egen folkracebil även fast en del finner specifikt detta som en del av tjusningen med att köra folkrace med ett hemmabygge! Efter varje final går samtliga av bilarna som varit med i folkracetävlingen ut till försäljning alternativt utlottning. Maxpriset på en folkracebil stiger aldrig över 6500 kr. Detta för att alla deltagare skall kunna ha en ärlig chans till att köpa och delta när nästa folkracetävling går av stapeln. En del utrustning följer aldrig med utan är alltid personlig, bilbälte och ratt är exempel på personlig utrustning och ingår således aldrig i ett bilköp för folkrace. Kom ihåg – bli inte alltför fäst eller charmerad av bilen du kört och kanske till och med även vunnit loppet med, samtliga deltagare måste vara beredda på att bilen de kört kommer att lottas eller säljas till högstbjudande när finalloppet väl är kört.