Saker du inte visste om Formel 1

Det finns ytterst få sporter där ute i världen som är lika extrema som det man kan se i Formel 1. Här är det hjälmar som tål så mycket som upp till 800 grader, 5g, och bromsar som inte kan förstöras som gäller. Att sporten är actionfylld är det ingen snack om. Sanningen är att man till och med gjort allt i sin makt för att kunna hitta kryphål för att göra den ännu mer extrem än vad den redan är.

Är du intresserad av motorsport så vet du säkerligen redan en hel del om Formel 1, men vet du verkligen allt? Här nedan har vi listat några spännande fakta om motorsporten. Kanske blir du till och med så intresserad att du vill köpa begagnade bilar i Stockholm som du kan göra om till monsteråk!

1. Mer än bara en hjälm

Att skydda huvudet i denna sport är otroligt viktigt, men det är ingen vanlig integralhjälm som används här inte! De hjälmar som förarna använder sig av är faktiskt gjorda av de mest starka och tåliga föremål som skapats genom tiderna. Hjälmen måste först och främst godkännas av FIA och för detta krävs det att den ska kunna hantera hela 800 grader så länge som i 45 sekunder. Värmen inuti hjälmen får aldrig överstiga 70 grader.

2. Snabb sport

Majoriteten av alla människor vet att Formel 1 är en mycket snabb sport, men visste du att en förare kan under ett enda lopp behöva växla så många gånger som vid 2500 tillfällen. Bilarna åker så fruktansvärt fort att när det är blött på banan, så kan bara däcken i sig se till att lyfta bort 60 liter med vatten. Den siffran gäller inte för hela loppet, utan det är 60 liter vatten i sekunden som vi talar om.

3. God fysik

En god fysik är mycket viktigt för en F1 förare. Kroppen kommer att utsättas för otroligt starka krafter. Det är inte alls omöjligt att kroppen behöver utstå 5-6 h i en höghastighetskurva. Säger det dig inte så mycket? Tänk såhär! Vid ett uppskjut av en raket så får astronauten hantera 3 g. Att vara F1 förare är alltså betydligt mer påfrestande.

4. Kraftfull men lätt

De bilar som man främst använder sig idag har en effekt på runt 600 hästkrafter, ändå så väger bilarna i sig otroligt lite. Att använda sig av ordet lite är till och med en underdrift. Sanningen är att man kan säga att bilarna bara väger runt 640 kilo. Det är som att sätta en motor från en BMW i en liten hundkoja. Utöver de “vanliga” 600 hästkrafter som bilarna har så brukar även ett Energy recovery system kopplas in. Det ger bilarna ytterligare 150 extra hästar att bruka.