Fordon inom motorsport

Det finns en hel del olika fordon som kan användas inom motorsport. Dessutom finns det motorsporter inom flera klasser. Man kan till exempel köra en större bil i terrängen, eller en liten motorcykel på en i stort sett platt bana. Vilka fordon är vanligt förekommande, och vad utmärker dem?

Eldrivna fordon

I dag är det ännu inte fullt så vanligt att eldrivna fordon förekommer inom motorsport. Det beror helt enkelt på att de inte blir lika kraftfulla, och dessutom har de inte så lång körtid på batterierna ännu. Hos företaget https://www.vassla.com finns dock elmopeder som passar utmärkt för vardagslivet. De går också att köra ikapp med på enskilda vägar om man så vill, även fast de kanske inte riktigt håller måttet på racerbanan.

Formel 1-bilar

Formel 1 är den allra dyraste bilsporten att delta i. Det kostar flera hundra tusen kronor att köpa in bilarna, och ibland ännu mer. Dessutom behöver bilarna repareras och uppdateras med de senaste delarna flera gånger varje år för att man ska kunna klara sig bra på banorna. En formel 1 bil är låg, den ligger nästan mot marken under loppen. Dessutom är bilen lätt. Vid en krock kan den flyga långt och föraren kan få allvarliga skador.

Bilar för dragracing

En dragracingbil är snabb. Den har en enorm acceleration, men det är inte lika lätt att få stopp på bilen. I de allra flesta fall har man en liten fallskärm bak på bilen som fälls ut och då hjälper till att stoppa upp bilen efter loppet. När det gäller dragracing kan det förekomma olagliga, och farliga lopp ute i trafiken. Det är dock något polisen tagit alltmer krafttag mot.

Folkracebilar

Folkrace är en sport man får delta i från det att man fyller 15 år. Man behöver inget körkort för att få köra folkrace, men däremot behöver man ett speciellt tillstånd. Bilarna är i de allra flesta fall vanliga personbilar som är i alltför dåligt skick för att kunna köras på allmänna vägar. Bilarna målas sedan i glada färger och föraren får sätta in en egen ratt, stol och andra bälten för att bilen ska godkännas. Det är dock så att bilen inte får vara alltför dålig, då kan bankontrollanterna helt enkelt förbjuda föraren att delta.

Speedwaycyklar

En annan typ av fordon som ofta förekommer inom motorsport är speedwaymotorcyklar. Det är en lätt motorcykeltyp som ofta har större stänkskydd vid bakhjulet. Motorcyklarna går rejält fort och det är lätt att köra omkull. Som förare är man helt oskyddad, förutom den skyddsutrustning som man har på sig. Det kan leda till att man skadas rejält och varje år är det förare som rent av avlider när de tävlar i den här sporten.