Speedway

Speedway är en motorsport där Sverige har haft stora framgångar, vilket kanske bidragit till att detta är en av de mest populära motorsporterna i Sverige. Man kan säga att speedway är relativt unik eftersom det är en motorsport men också en lagsport. Vid tävlingar tävlar två olika lag som har sju förare vardera. Tävlingen består av fjorton heat plus finalen. De tävlande förarna försöker ta hem så många poäng som möjligt i varje heat eftersom de som kört in flest poäng får köra finalheatet. Den som vinner ett heat får 3 poäng, andraplatsen ger 2 poäng, tredjeplatsen ger 1 poäng och fjärdeplatsen ger 0 poäng. Motorcyklarna har en encylindrig fyrtaktsmotor och drivs på metanol. Maxkapaciteten är 500 cc och motorcykeln har dessutom inga bromsar.

Tävlingen sker på en rundbana som är doserad och måste vara minst 260 meter och högst 425 meter lång. Själva doseringen på raksträckorna får vara max 5 procent och i kurvorna max 10 procent. Fédération International de Motocyclisme fastställer reglerna för speedway.

Även om det är svårt att säga när speedwaysporten uppstod vet man att liknande tävlingar hölls i Australien och USA före första världskriget. Australiensarna Keith McKay och Billy Galloway introducerade speedway i Storbritannien mot slutet av 1920-talet och en internationell liga blev skapad. Ligan delades snabbt i två delar eftersom man ansåg att de amerikanska och australienska förarna var överlägsna de brittiska. Efter en kort tid slogs dessa två ligor samman till en liga. Det första VM i speedway arrangerades 1936 i London. Sporten kom dock inte igång i Sverige förrän efter andra världskriget och 1947 grundades i Norrköping speedwayklubben Vargarna. Eftersom Norrköping då var en viktig textilstad togs både namn och logotyp från Norrköpings textilfabrik kallad “Vargen”. Första tävlingen var en hemmamatch mot huvudstaden Stockholm och följande år var det debut för Allsvenskan.

Idag är de stora speedwayländerna Danmark, Polen, Storbritannien och Sverige. Trots att Danmark har producerat flera duktiga förare som Erik Gundersen och Ole Olsen kan dessa inte riktigt mäta sig med svenska Tony Rickardsson med sina 6 VM-titlar. Det är värt att notera att i speedway-historien har bara två förare tagit hem sex individuella VM-titlar och det är Tony Rickardsson från Sverige och Ivan Mauger från Nya Zeeland. Danmark och Sverige har däremot lika antal VM-titlar. Flera andra länder kör speedway såsom Australien, Nya Zeeland, Italien, Ryssland, Slovenien och Argentina. Förare i de högsta divisionerna har höga löner medan det i lägre divisioner kan handla om allt från deltidsanställda förare som har andra jobb eller rena amatörer som deltar i tävlingarna.

Trots att speedway är en oerhört populär motorsport i Sverige har den inte fått den uppmärksamhet i media som sporten borde ha. Det kan bero på olika anledningar men en av de främsta kan vara att speedwaytävlingar inte körs i de stora städerna. Intresset finns men det är svårt att förlägga en motorsportarena i en storstad. I Sverige är högsta ligan för speedway Elitserien och den näst högsta ligan är Allsvenskan.