Formel 1

Formel 1 är en av världens mest kända tävlingar inom bilmotorsporten och troligtvis världens dyraste. Formel 1 kommer från engelskans Formula One och förkortas F1. Tävlingen körs med ensitsiga formelbilar vars konstruktion följer FIA:s regler och körs på banor som är asfalterade. FIA Formula One World Championship är världsmästerskapet för Formel 1 som inkluderar alla tävlingar i sporten. Varje deltävling kallas Grand Prix eller GP där både konstruktör samt förare kan vinna poäng i respektive klass. Vinnare utses i slutet av säsongen genom att summera poängen.

Formel 1 härstammar från så kallad Grand Prix-racing, biltävlingar från första hälften av 1900-talet. Dessa återupptogs året efter andra världskrigets slut med Grand Prix 1946. Den första tävlingen som kom att benämnas ”Formel 1” var Paus Grand Prix år 1948. 1950 kördes i Storbritannien den första tävlingen som ansågs vara ett världsmästerskapslopp. Ordet “Formel” från namnet Formel 1 härstammar från det regelverk som begränsar formatet på bilarna gällande både styrka och storlek. Och ettan kommer från att dessa bilar är de absolut snabbaste bilarna inom bilsporten (på bana) och kommer upp i hastigheter på 380 km/h. Det ställs väldigt stora krav på bilarnas konstruktion och förarnas säkerhet på grund av de enormt höga hastigheter som bilarna körs i. Stora pengar investeras i tillverkning och utveckling av formel 1 bilar där kraschtester ingår för att försäkra att kraven uppfyllts. Formel 1 är troligtvis världens dyraste sport med dyra bilar, dyra däck (med snabb förslitning under loppen) och dyra flygfrakter.

Värdens bästa förare anses fortfarande vara Michael Schumacher från Tyskland som vann hela sju titlar.

Sverige har haft tio Formel 1-förare genom åren och den första föraren var Joakim Bonnier. Joakim deltog 1959 i Grand Prix Italien och var först med att samma år vinna en världsmästerskaps tävling. Sveriges mest kända Formel 1 förare var Ronnie Peterson som kom tvåa i VM 1971 och 1978. Ronnie omkom endast 34 år gammal i en krasch på Monza. Under samma tidsperiod, 1977, vann en annan svensk förare, Gunnar Nilsson, ett lopp i Belgien samt tog åttonde plats i VM. Även här slutade karriären tragiskt i och med att Gunnar drabbades av cancer och avled redan följande år 1978. En annan svensk förare som hamnade i skuggan av Ronnie Peterson var Reine Wisell. Stefan Johansson vann 12 pallplatser och fick under 80-talet äran att köra för italienska stallet Ferrari och körde senare även för prestigefyllda McLaren.