Snöskotersport

I Sverige är snöskotersport en populär motorsport som blir större för varje år. Här använder man snöskotrar som fordon och sporten utövas året runt. Det finns olika grenar inom snöskotersporten såsom enduro, backe, dragracing och skotercross. Alla tävlingarna arrangeras av SVEMO. Det finns idag ungefär femhundra klubbar registrerade i SVEMO från norr till söder.

I Europa dominerar Norge, Sverige och Finland i grenen skotercross. Snöskotersporten är mycket stor i USA men man skiljer sig en del från Europa med kortare och mer extrema banor. Dessutom är det tillåtet att ha metalldubb i mattan på snöskotern. Det finns alltså flera olika grenar att välja mellan i snöskotersport och för de som gillar mer extrem sport är den amerikanska varianten kanske ett lockande alternativ.

Enduro för snöskoter fungerar ungefär som enduro för motorcykel där man kör i svår och utmanande terräng. Den enda riktigt stora skillnaden är typen av fordon som används, motorcykel eller snöskoter. När man tävlar i “backe” gäller det att så fort som möjligt köra upp för en backe med snöskotern. Dessa backar varierar och har olika underlag samt lutningar men på grund av att man kör upp för en backe är hastigheten normalt lägre än i vanliga racingtävlingar. Detta är en gren som kräver en hel del teknik av föraren eftersom misstag kan orsaka att föraren förlorar tid och därmed får sämre placering.

En gren som blivit vanlig inom snöskotersporten är dragracing. Det går ut på att köra en sträcka på en fjärdedels engelsk mil, eller 402 meter, så fort som möjligt. Snöskoterklassen dragracing heter egentligen Pro stock snowmobile. Snöskotersporten har numera blivit en året runt-sport i och med dragracing som kan köras på snö, gräs eller asfalt. Dragracing är en oerhört snabb sport och här gäller det att komma upp i höga hastigheter för att kunna vinna.