Ayrton Senna

Ayrton Senna framstår mer än 25 år efter sin död som en av motorsportens få riktigt legendariska förare. En rockstjärna som med sin enigmatiska körstil trollband motorintresserade över hela världen under sin karriär på 80- och 90-talen. Senna var tillräckligt framgångsrik för att inte behöva köpa billiga sommardäck, de flesta av oss andra lever inte riktigt under de förutsättningarna. Hos hjuldepån kan du fynda billiga sommardäck av hög kvalitet.

Senna föddes i São Paulo 1960 som mellanbarnet i en relativt välbärgad familj. Hans karriär som förare började, som för så många andra, inom gokart. 13 år gammal deltog han i sin första tävling där han gjorde väldigt bra ifrån sig mot förare som var några år äldre än honom. 1983 debuterade Senna i F1, han körde då för Toleman. Hans största framgångar skulle dock komma några år senare. Från slutet av 1980-talet var Senna under några år medlem i McLarens stall. Under den tiden skulle han prestera bedriften att vinna Formula 1 tre gånger: 1988, 1990 och 1991. Det var också under den tiden som han träffade Alain Prost.

Det går nästan inte att tala om Senna utan att också nämna Alain Prost. Fransmannen var under delar av karriären en lagkamrat, men framför allt Sennas främste rival. Prost säger att det än idag inte går en dag utan att han tänker på eller påminns om Senna. Deras relation var skakig, men de slutade som vänner. Ayrton dog i samband med en tävling i San Marino 1994. Men hans minne lever vidare. På tävlingar i F1 syns fortfarande hans ansikte på plakat och fansens t-shirts.