Folkrace

Folkrace är en väldigt omtyckt motorsport som precis alla kan köra. Det krävs inte något körkort för att köra folkrace eftersom man kör på banor som är inhägnade. Kostnaden för bilar hålls nere eftersom bland annat vinnarbilen är till salu efter tävlingen för endast 6 500 kronor. Sporten är mycket publikvänlig eftersom tävlingarna är väldigt händelserika med snabba bilar.

Detta är en brutal och smutsig motorsport, vilket gör att bilarna i tävlingen måste vara utrustade med en skyddsbur. I Sverige ska bilarna som körs i folkrace vara typbesiktigade. Tävlingsbanan består av asfalt eller grus och har en hastighetsbegränsning på 80 km/h, men det brukar gå fortare på tävlingar. Åldersgränsen för att köra är 15 år, givetvis i juniorklassen. För att få köra i seniorklassen, som även delas in i dam- och herrklass, måste man ha fyllt 18 år.

Folkrace kom till Sverige från Finland under 80-talet och utövas idag i resten av de nordiska länderna. Vad som gjorde folkrace till en så omtyckt motorsport var att det är en enkel och billig biltävling för allmänheten och motorintresserade. Detta är en motorsport som inte kräver flera års träning och specialkunskaper för att tävla i.