Virtuell bilsport

Ett fenomen som växer varje år är den digitala motorsporten. Samtidigt utvecklas simulatorer inom både rally och racing som blir mer och mer avancerade. Det här är en sport för alla oavsett om man är ung eller gammal, amatör eller proffs. För de som tävlingskör, eller vill börja tävlingsköra, fysisk motorsport är detta ett utmärkt sätt att träna upp reflexer och körteknik utan att riskera skador på fordon eller person. Dagens elitförare tränar faktiskt även virtuellt idag för att bland annat studera och lära sig tävlingsbanor.

Det anordnas internationella tävlingar idag inom simulatorgenren med stora prispengar. Det finns tävlingar man kan delta i året runt och dygnet runt i populära simulatorer. Här kan alla som vill delta i öppna race. Det hålls även mästerskap med fantasipriser.

VGP eller Virtual Grand Prix har funnits sedan 2007 och är en tävlingsavdelning inom Svenska bilsportförbundet för sportgrenen virtuell bilsport. De olika spelen knyts samman till en plattform hos VPG och även om de flesta racing spelen redan finns, tillkommer mer efterhand. För många är känslan mer betydelsefull än själva grafiken när det kommer till simracing. De spel som används mest är Live for speed, IRacing, Rfactor, Dirt Rally och Assetto corsa.