Motocross

Motocross kommer ursprungligen från Storbritannien och är en motorcykelsport där man kör på en bana med kuperad terräng. Underlaget kan variera mellan sand, jord eller grus. Man preparerar banorna före varje tävling för att kunna erbjuda de bästa förutsättningarna för de tävlande. I Sverige ansvarar Svemo, Svenska motorcross- och snöskoterförbundet, för sporten samt arrangerar tävlingar. Ungefär femhundra motorklubbar är anslutna till Svemo som i sin tur ombesörjer att klubbarna sköts ordentligt. Svemo utför kontroller av banor som klubbarna sköter men de tävlingsbanor där Svemo arrangerar lopp har prioritet.

För att få tävla i motocross krävs en förarlicens oavsett ålder på föraren, dock måste man vara minst tolv år gammal. Förarlicensen är viktig eftersom en förare måste visa att han eller hon kan köra på ett bra och säkert sätt samt kan hantera sin motocross. För de som är yngre än tolv år finns knattetävlingar och dessa unga förare får ansöka om en annan licens kallad Guldhjälms-licensen för att tävla.

Motocrossbanan är en inhägnad bana med ett underlag av jord, sand eller grus. Banan innehåller vanligen snäva kurvor, hopp samt andra hinder som den tävlande måste ta sig igenom varje varv. Vanligtvis avgörs en tävling på tid, vilket innebär att deltagarna kör ett visst antal minuter plus två varv extra. Elitförare kör vanligen 35 minuter plus de två extra varven medan ungdomseliten har något kortare körtid på bara 20 minuter plus två extra varv. Motocrossbanans längd kan variera något men det brukar vanligtvis ta en förare runt två minuter att köra ett varv.

Deltagarna i tävlingar delas in i klasser beroende på motocrosscykelns cylindervolym. Seniorernas klasser är MX1, MX2 samt MX3. Vidare finns en U17 klass som man kallar 1225 cc och en klass för tjejer kallad MX-girl. För de som är under 12 år finns tre guldhjälms klasser och för ungdomar finns MX2 ungdom samt 85 cc ungdom.

Sverige har några riktigt kända motocrossförare även internationellt såsom Ove Lundell. Otroligt nog började Ove sin bana som cirkusartist endast 15 år gammal och körde en gammal Indian-motorcykel utmed upprätta väggar. Förutom att han vann svenska mästerskapet i motocross 1955, -58 och -60 var han ungdomscoach på 1970-talet. I Holland finns en tävling uppkallad efter Ove som kallas Ove Lundell Memorial.

En kvinnlig och nutida motocross-stjärna är Elin Mann som tagit hem SM hela sex gånger. Elin tävlar inte längre men var då rankad internationellt som den åttonde bästa föraren.