Motorbåtsport

Båtracing eller motorbåtsport är en benämning för alla tävlingar med motorbåtar. Här finns tre olika typer av tävlingar: OCR, offshore racing och rundbana. Den äldre tävlingsformen Offshore är normalt ett endurance-lopp där man kör motorbåtarna en längre sträcka. Det mest kända och största offshore-racet i Skandinavien är Roslagsloppet, med start i Stockholm och mål i Öregrund, en tävling som började redan 1962. Den internationella klassikern inom sporten är dock Miami-Nassau, Bahamas, en tävling som kördes första gången 1956.

En kombination av offshore och rundbana är OCR. Banan är större och oregelbunden, ibland med öar samt hinder såsom rundningsmärken. Sporten har vuxit i popularitet eftersom båtarna flera gånger passerar nära land, vilket gör den publikvänlig och mer attraktiv för media. I de tre tävlingsformerna finns olika grenar eller klasser beroende på motorstorlek, båttyp och själva båtens storlek. Här tävlar förare med allt från standardbåtar till extrema specialbyggen.

I tävlingsformen rundbana kallas de större klasserna Formel 1 eller F1. Båtar som kör Formel 1 är kanske de mest extrema båtarna som existerar, väger endast runt 550 kilo, är cirka fem meter långa samt har en motor på runt 400 HP. Förarna kör 0 till 100 km/h på under två sekunder och g-krafterna i kurvorna ligger runt 7 till 8.